ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ για το βιβλίο της «ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, του βιβλίου «ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.



1)Κα ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.


Η γραφή έγινε τρόπος ζωής από πολύ νωρίς και κατόπιν μέσο βιοπορισμού από όταν ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος. Η συγγραφή υπήρξε πόθος ισχυρός αλλά σιωπηρός και ανείπωτος για καιρό. Κάποτε τόλμησα να στείλω διερευνητικά ένα διήγημά μου σε κάποιον πανελλήνιο διαγωνισμό όπου απέσπασα το τρίτο βραβείο, έπειτα ακολούθησε η αποστολή ενός διηγήματός μου στο περιοδικό (δε)κατα, η αναπόκριση του κυρίου Ντίνου Σιώτη ήταν άμεση και θετική, ακολούθησε ένα ακόμη, καθώς και ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ με τον κύριο Θανάση Βαλτινό, η επαφή με τον οποίο υπήρξε καθοριστική στο να αποπειραθώ την αποστολή του πρώτου μου μυθιστορήματος στους εκδότες. Εν τέλει το Ζοή με όμικρον κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πάπυρος, τώρα η συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Κέδρος και ελπίζω να είμαστε καλά και η πορεία αυτή στον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας να συνεχιστεί.


 2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου σας, που περιλαμβάνει 7 διαφορετικά μεταξύ τους διηγήματα?


Πρόκειται για επτά ιστορίες ανθρώπων και ενός σκύλου που διασταυρώνονται στην πόλη και που με κάποιον τρόπο, τυχαία και ανεπαίσθητα τις περισσότερες φορές, συναντώνται και  αλληλοεπηρεάζονται. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που η ζωή τους μοιάζει προβλέψιμη έως και επίπεδη, όμως μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει βάθη ανέλπιστα και σπήλαια δαιδαλώδη. Αυτή, κατ΄εμέ, είναι η γοητεία της ανθρώπινης ύπαρξης και αυτόν ακριβώς τον υποδόριο «πλούτο» θέλησα να υπογραμμίσω.

Πηγή έμπνευσης υπήρξε η καθημερινότητα, η ασήμαντη και ταυτόχρονα σεισμογονική. Στην πραγματικότητα, τα διηγήματα δεν είναι διαφορετικά, όπως εκ πρώτης όψεως ενδεχομένως δείχνουν.

Διέπονται από τον ίδιο άξονα της ματαίωσης (σε όνειρα, στόχους και προσδοκίες), αλλά και της επιμονής για αναστήλωση της ζωής των ηρώων τους.


3)Υπάρχει κάτι που συνδέει τις ιστορίες μεταξύ τους;


Πάνω κάτω όλους μας διαπερνά η ίδια συνιστώσα που είναι η ύπαρξη με τα επιμέρους συστατικά της και το τυχαίο που διατρέχει την ανθρώπινη πορεία. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών μου, αλλά και τα δευτερεύονται πρόσωπα που περνούν απαρατήρητα, ωστόσο δρουν καταλυτικά στην εξέλιξη της πλοκής και επηρεάζουν με τον δικό τους, αθόρυβο αλλά ισχυρό τρόπο τις καταστάσεις, εντοπίζονται τη στιγμή της υπαρξιακής τους πτώσης αλλά και ταυτόχρονα, ακόμη και αν δεν τον γνωρίζουν ακόμη οι ίδιοι, τη στιγμή που προηγείται της μεγάλης τους ανασχηματοποίησης. Παρακολουθώ την πορεία τους και με αναφορές στο τι έχει προηγηθεί, ρίχνω πάνω τους φως τη στιγμή που οι ίδιοι νιώθουν απόβλητοι, επιθυμούν το σκοτάδι και εύχονται την ανυπαρξία. Τους ξεσκεπάζω την ώρα ακριβώς που οι ίδιοι θα εύχονταν να είναι αόρατοι και αφανείς, γιατί πρόκειται για περιόδους που βιώνουν την μέγιστη ματαίωση στην κορύφωσή της.


4)Μιλήστε μας για τους πρωταγωνιστές των ιστοριών σας, ποιον ξεχωρίζετε και ποια ιστορία από τις 7?


Όλους τους ξεχωρίζω και όλους τους αγαπώ, με δεδομένο ότι της επιλογής τους προηγήθηκε η απόρριψη χιλιάδων άλλων ηρώων που υπάρχουν γύρω μας και με τους οποίους θα μπορούσα θεωρητικά να ασχοληθώ γράφοντας για αυτούς. Ο σκύλος του ομώνυμου διηγήματος, ωστόσο, κάπως με άγγιξε περισσότερο. Με συγκινεί η συνειδητή αφέλεια που αποφασίζει να προτάξει ως αντίδοτο σε όσα του συμβαίνουν. Έχει μια απλοϊκότητα στον τρόπο που ερμηνεύει τις καταστάσεις γύρω του και ταυτόχρονα μια οξύνοια, εξίσου αφοπλιστική. Προκύπτει πως αξιοποιεί μεν την εμπειρία της πολυτάραχης ζωής του αλλά δεν διαβρώνεται από αυτή, δεν απολλύει την εμπιστοσύνη του στη ζωή και τα όσα καλά μπορεί να του φέρει. Αυτή του η στάση είναι που τον ανταμείβει και τον δικαιώνει για το θάρρος που επιδεικνύει.


5) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Ο καθένας θερίζει τους δικούς του καρπούς από το κάθε ερέθισμα και την κάθε εμπειρία. Αν, ωστόσο, θα έπρεπε να αποστάξω κάποιο μήνυμα από τις σύντομες αλλά όχι, πιστεύω, μικρές μου ιστορίες, θα ήταν πως η ζωή είναι μια γενναία πράξη.


 6)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Ο τίτλος αφορά την μεγαλύτερη, με την έννοια της έκτασης, ιστορία. Επιλέχθηκε ως τίτλος γιατί έκρινα πως είναι ο καταλληλότερος για να ορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν νοηματικά να ενταχθούν όλα τα διηγήματα. Οι ιστορίες εξάλλου εκτυλίσσονται στον πυρήνα της πόλης, γύρω από μια πλατεία, εκεί δηλαδή που εξ ορισμού συντελείται το χαρμάνι της ζωής.


7) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Όταν συνέλεξα τα διηγήματα προκειμένου να επιχειρήσω την έκδοσή τους σε μια συλλογή, μίλησα με κάποιον γνωστό μου συγγραφέα, ο οποίος μου πρότεινε ως καταλληλότερη επιλογή τις εκδόσεις Κέδρος. Λίγο καιρό μετά την αποστολή, ο κύριος Κουμασίδης των εκδόσεων μου απήντησε θετικά, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και φυσικά είμαι ευγνώμων και πανευτυχής για αυτή τη συνεργασία που ήρθε ως ανέλπιστο δώρο.


 8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Η επόμενη απόπειρα αφορά ένα μυθιστόρημα που έχω ολοκληρώσει και στην παρούσα φάση έχω αφήσει λίγο στην άκρη να γίνουν οι απαραίτητες εσωτερικές ζυμώσεις. Αυτή τη φορά εστιάζω στην πεμπτουσία της ανθρώπινης ζωής, τον πανταχού παρόντα έρωτα, τον ζωοφόρο αλλά και θνησιγενή, τον ευφρόσυνο και μαζί κατάπικρο, αυτόν τον όσιο σάτυρο, τον λήσταρχο ευεργέτη!. Πρόκειται για ένα όχι πολύ μεγάλης έκτασης μυθιστόρημα που περιγράφει, ή μάλλον επιχειρεί να περιγράψει, τη σχέση ενός σύγχρονου ζευγαριού. Οι δυο ήρωες υπό το βάρος των προσωπικών του φορτίων αγκομαχούν να συνταιριάξουν τις αιχμηρές τους πλευρές, που ως τέτοιες έχουν συχνά την τάση να τραυματίζουν. Και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν.


9)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Διάβασμα και πρέπει δεν ξέρω πώς μπορούν να ταιριάξουν με ευκολία. Μου είναι τόσο προφανές που δυσκολεύομαι να το αποδώσω. Θα έλεγα πως το μη διάβασμα είναι μια τεράστια απώλεια που μόνο αν έχεις βιώσει την συγκλονιστική εμπειρία της απόλαυσης που σου δίνουν τα βιβλία, μπορείς να συνειδητοποιήσεις.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία.



ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Συγγραφέας: ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Έτος έκδοσης: 2021
Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια γυναίκα που σκαλίζει το παρελθόν για να γλιτώσει από το παρόν και ένα κορίτσι που δραπετεύει βίαια από την αθωότητα. Ένα πρώην επιτυχημένο στέλεχος που περιπλανιέται άστεγο και ένας ασφαλιστής από τον Πόντο που εξακολουθεί να πιστεύει στα θαύματα. Ένας παππούς που τα απογεύματα παίρνει τον δρόμο για την πλατεία και ο κατάκοιτος φίλος του που βλέπει τη ζωή προς τα πίσω. Ένας σεισμός, η αλήθεια μέσα από τα συντρίμμια, και ένας σκύλος σε διαρκή περιπλάνηση, που αλλάζει σπίτια και πραγματικότητες.

Επτά διηγήματα με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που οι ζωές τους τέμνονται μες στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σπίτια και στις πλατείες της πόλης.

Η τυχαιότητα της ανθρώπινης ζωής σε μια πόλη που η ματαίωση διαγράφει τη σταθερή, αμείλικτη τροχιά της πάνω από τις στέγες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard