NESCAFE FRAPPE, η ιστορία του.

 Καλοκαίριασε και όλοι πίνουμε ένα παγωμένο καφέ, έναν espresso freddo, freddo Cappuccino, Fredoccino, καφέ frappé  και ότι άλλο περιέχει καφέ και πάγο.


Εγώ όμως θα επιμείνω σε αυτό το σκεύασμα καφέ frappé που επινόησε ο δικός μας Έλληνας και Θεσσαλονικιός, Δημήτρης Βακόνδιος  πολλά χρόνια πριν το 1957 και ενώ βρισκόταν στην έκθεση Θεσσαλονίκης σε μια παρουσίαση προϊόντων της Νεστλέ, σε μια προσπάθεια του να πιει ένα ζεστό νες καφέ και ενώ δεν έβρισκε ζεστό νερό, πήρε ένα σεικερ και χτύπησε τον στιγμιαίο καφέ με ζάχαρη και έτσι  δημιουργήθηκε ο frappé  που  έγινε εθισμός στην Ελλάδα αλλά και όσους ξένους έρχονται εδώ και από περιέργεια θέλουν για να τον δοκιμάσουν.

 Ο καφές frappé περιέχει  στιγμιαίο καφέ, νερό και αν θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη, γάλα και παγάκια.

Πως όμως θα φτιάξουμε όμως ένα καλό καφέ, τι αναλογίες θα χρησιμοποιήσουμε, σε τι ποτήρι θα τον πιούμε?

Ρωτήσαμε τους καλύτερους και μας αποκάλυψαν τα μυστικά τους.

Η λέξη φραπέ frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος.

Για αυτό θα χρειαστούμε ένα χτυπητήρι, ένα σεικερ κατά προτίμηση μεταλλικό που θα τον κάνει πιο αφρώδη και κρύο.

Θα ρίξουμε πρώτα  2 κουταλιές του γλυκού νες καφέ και αμέσως μετά 2 κουταλιές ζάχαρη αν τον θέλουμε γλυκό ή 1 κουταλιά αν τον θέλουμε μέτριο

Ρίξτε μέσα παγωμένο νερό ίσα που θα καλύψει τα υλικά, όχι πολύ νερό γιατί θα γίνει όλο αφρός, βάλτε και ένα παγάκι .

Κλείστε το σεικερ και ανακαινίστε καλά  για να γίνει ο αφρός πηχτός .

Σε ένα ψηλό ποτήρι τοποθετήστε παγάκια και ρίξτε το μείγμα καφέ από το σεικερ, προσθέστε αν θέλετε γάλα και προσθέστε νερό μέχρι να συμπληρωθεί το ποτήρι. Τοποθετήστε ένα καλαμάκι ,με το οποίο θα τον πιείτε. Αναδύεστε με το καλαμάκι πριν ξεκινήσετε να τον απολαύσετε .

Για να είναι πετυχημένος ο καφές σας πρέπει να έχει σκούρο χρώμα στο κάτω μέρος του ποτηριού ,αυτό σημαίνει ότι έχει διατηρήσει και το άρωμα του και στο επάνω μέρος να είναι ο αφρός πηχτός και με ελαφρύ μπεζ καφέ χρώμα. Φυσικά η ζάχαρη να έχει διαλυθεί και να μην την ροφάς με το καλαμάκι.

Οι ειδικοί μας είπαν να χρησιμοποιούμε μεγάλα παγάκια και όχι μικρά, γιατί τα μικρά λιώνουν πιο γλήγορα και ο καφές νερώνει και χάνει την γεύση του. Επίσης προσοχή στην αναλογία νερού.

Ακολουθώ τις οδηγίες και τον έχω ήδη έτοιμο δίπλα στο πληκτρολόγιο  για να τον απολαύσω και να ξεκινήσω την μέρα μου..... Εσείς αν είσαστε σε κάποια παραλία απολαύστε το φραπέ σας και καλά να περνάτε ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard