ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΔΑΝΑΗ ΙΜΠΡΑΧΗΜ για τα βιβλίο της «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΔΑΝΑΗ ΙΜΠΡΑΧΗΜ και τα δυο βιβλία της με τίτλους Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ-ΤΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ   και Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ-ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ, που εκδόθηκαν από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.



1)Συστήστε μας με λίγα λόγια τα βιβλία σας. Πότε ξεκινήσατε να τα γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης των βιβλίων σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε το καθένα;


Βασική πηγή έμπνευσης ήταν μερικά από τα παραμύθια των Χιλίων και μία νυχτών. Τα έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου την άνοιξη του 2017. Σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία, την πατρίδα του πατέρα μου και τη μελέτη που έκανα εκείνη την περίοδο για την αραβική ιστορία γεννήθηκε στο μυαλό μου ένα παραμύθι για ενήλικες. Ήταν πολλοί οι παράγοντες που με ενέπνευσαν για αυτή την τριλογία και μέσα σε δυο -τρεις μήνες είχε διαμορφωθεί στο μυαλό μου ο βασικός της κορμός. Το πρώτο μέρος χρειάστηκε περίπου επτά μήνες για να ολοκληρωθεί, καθώς έκανα και διαλείμματα, αλλά το δεύτερο μόλις τρεις. Το τρίτο δεν έχω αρχίσει να το γράφω ακόμα, ωστόσο εφόσον η ιστορία είναι ξεκάθαρη στο μυαλό μου, πιστεύω ότι η γραφή θα κυλήσει ομαλά. Άλλωστε, το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή είναι η επιμέλεια.

Ο Θησαυρός της Δαμασκού λοιπόν, είναι μια ιστορία με μαγεία, μυστήριο και έρωτα που θα σας ταξιδέψει στη μεσαιωνική Συρία, με την ελπίδα να απολαύσετε αυτό το εξωτικό ταξίδι. Και γιατί όχι, να βρείτε μπόλικους θησαυρούς!


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτά τα βιβλία? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά τους στοιχεία?


Αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό. Παρόλα αυτά θα κάνω μια προσπάθεια. Εγώ ως άνθρωπος και αναγνώστρια αγαπώ την ποικιλομορφία κι αυτό θα το συναντήσετε στην τριλογία. Δεν αναφέρομαι μόνο στο χρώμα ή τη θρησκεία, αλλά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι χαρακτήρες είναι αληθινοί, όχι άψογοι ή απόλυτα αγαθοί. Ζούνε σε μια δύσκολη εποχή και θα κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν. Θέλω να πιστεύω πως οι αναγνώστες που αγαπούν τους γκρίζους χαρακτήρες κι αυτούς που στην πορεία της ιστορία αλλάζουν εξαιτίας των κακουχιών, ίσως να νιώσουν μια συμπάθεια για τους χαρακτήρες του Θησαυρού.

Επιπλέον, όσοι αγαπούν την Ανατολή και τη λαογραφία της, θέλω να ελπίζω ότι θα μείνουν επίσης ικανοποιημένοι.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Όλοι είμαστε ίσοι. Ξέρω, πολλοί βαριούνται να το ακούνε, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Δεν πρέπει να μας χωρίζουν λεπτομέρειες, όπως η καταγωγή. Στο δύσβατο μονοπάτι της ζωής αποζητάμε όλοι τη συντροφικότητα και δεν είναι κακό να τη βρίσκουμε σε άτομα τελείως διαφορετικά από εμάς.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο των βιβλίων σας, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Μολονότι η σύμπτυξη δεν είναι το δυνατό μου κομμάτι, δε δυσκολεύτηκα καθόλου σε αυτή την απόφαση. Εφόσον η ιστορία είχε αρχίσει να ξετυλίγεται στο μυαλό μου, οι τίτλοι ήρθαν μόνοι τους. Ο Θησαυρός της Δαμασκού, που αποτελεί το βασικό τίτλο ολόκληρης της τριλογίας ουσιαστικά περιγράφει το ταξίδι των δύο Ρωμαίων στη Συρία και το σκοπό του. Φυσικά είναι αλληγορικός, καθώς κάτι πολύτιμο για εμάς δεν έχει απαραίτητα την ίδια αξία για τους άλλους. Όσον αφορά τους υπότιτλους κι αυτοί χαρακτηρίζουν το κάθε μέρος και αποφασίστηκαν με την πρώτη. Το παιχνίδι των θεών δίνει στον αναγνώστη να κατανοήσει από την αρχή πως οι ανώτερες δυνάμεις δε μένουν αδρανείς στην εξέλιξη της ιστορίας. Το όνειρο της ερήμου από την άλλη, τον προϊδεάζει για την τοποθεσία που θα τον απασχολήσει στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.


5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?


Και πάλι αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Για να με κερδίσει ένα βιβλίο θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά που μου αρέσουν. Δε δίνω τόση σημασία αν ο συγγραφέας είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Εντούτοις, δίνω σημασία σε έργο που ίσως να μην διαθέτει αυτά που εγώ ψάχνω όταν με κερδίσει η προσωπικότητα του συγγραφέα. Ξέρω ότι πολλοί διαχωρίζουν καλλιτέχνη από έργο, αλλά για μένα είναι αδύνατο. Αν δεν εκτιμώ τον άνθρωπο, δεν μπορώ να εκτιμήσω το έργο. Σε μια εποχή λοιπόν που όλοι απογοητευόμαστε με καλλιτέχνες – συμπεριλαμβανομένων και συγγραφέων- για τις εξωφρενικές δημόσιες τοποθετήσεις τους, θα παίξει σημαντικό ρόλο το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ως προς τα κοινωνικά ζητήματα. Εξάλλου, οι συγγραφείς είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας.

Επαναλαμβάνω όμως, ότι αυτό είναι καθαρά δική μου άποψη.


6)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;


Θα επέλεγα το έντυπο. Θα επέλεγα αυτή την ερωτοτροπία με τις σελίδες, που τις χαϊδεύεις, ακούς το γλυκό τους ήχο όταν τις γυρνάς, τις μυρίζεις και γενικώς πραγματοποιείται μια ιεροτελεστία που συγκινεί κάθε βιβλιοφάγο.

Ωστόσο, δεν απορρίπτω και ηλεκτρονικά βιβλία και αναγνωρίζω και τα δικά τους υπέρ που δεν είναι καθόλου λίγα.


7)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Ειλικρινά δεν υπάρχουν πολλά να πω. Είμαι τόσο βαρετός άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή κάνω το μεταπτυχιακό μου στην Οθωμανική Ιστορία, αρθρογραφώ στο Will o’ wisps, ασχολούμαι με το YouTube και τις ώρες που θα έπρεπε να κοινωνικοποιούμαι, κλείνομαι στο δωμάτιο μου και βλέπω άνιμε.


8)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Σίγουρα στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι η ολοκλήρωση της τριλογίας. Μετά από αυτό υπάρχουν αρκετές ιδέες που θα ήθελα να πάρουν σάρκα και οστά, αλλά ακόμα δεν ξέρω ποια θα έχει προτεραιότητα. Το σίγουρο είναι ότι δε θα πάψω να γράφω για την Ανατολή.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ ευχαριστώ πολύ για την τιμή αυτής της συνέντευξης. Τα βιβλία είναι διαθέσιμα πρώτα από όλα στο σάιτ των εκδόσεων Πηγή, καθώς και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Ιανός, Πρωτοπορία, BooksPlus και Public. Φυσικά μπορεί να απευθυνθεί κανείς και σε γειτονικά βιβλιοπωλεία για να γίνει εκεί η παράδοση. Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο Instagram (danai.ibrahim) και στο YouTube (Danai Ibrahim).




O Θησαυρός της Δαμασκού – Το Παιχνίδι των Θεών
Συγγραφέας: Δανάη Ιμπραχήμ

,Βρισκόμαστε στο έτος 674 μ.Χ. Τα πλοία του χαλίφη Μωαβία Α΄ έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη και απειλούν να την πολιορκήσουν. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ χρειάζεται χρήματα για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη άμυνα της πόλης, γι’ αυτό και δίνει μια σημαντική αποστολή στον έμπιστό του, στρατιώτη Αστέριο. Εκείνος κι ο εκ γενετής μουγκός του ξάδερφος, ταξιδεύουν στην αραβοκρατούμενη, πλέον, Δαμασκό, για να επιστρέψουν στον αυτοκράτορά τους έναν θησαυρό. Σύμμαχός τους στη δύσκολη αυτή αποστολή γίνεται η κόρη του χαλίφη, Ααζίν, μια νεαρή κοπέλα με υψηλές γνώσεις και ικανότητες. Η αποστολή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη μόλις μπουν στον δρόμο τους φαντάσματα του παρελθόντος. Οι ανίδεοι Ρωμαίοι θα μάθουν με αιματηρό τρόπο την πραγματική ιστορία της δυναστείας των Ομεϋαδών και θα κληθούν να προστατέψουν τη σουλτάνα Ααζίν από θανάσιμους εχθρούς.

Όλοι τους, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, θα χρειαστεί να διασχίσουν δύσβατα μονοπάτια για να επιβιώσουν από κάθε δοκιμασία που μπαίνει στο διάβα τους. Σύντροφοί τους αξίες κι ιδανικά, αλλά και μια θεϊκή βοήθεια. Στο τέλος θα καταφέρει ο καθένας τους να βρει τον δικό του θησαυρό.

«Ο πατέρας σου πιστεύει σε λάθος θεό». «Το λες συνέχεια αυτό για τον Αλλάχ. Γιατί είναι λάθος;» «Γιατί δεν είναι ο Θεός». «Κι αν είναι; Κι αν πιστεύουμε στον ίδιο θεό, αλλά τον αποκαλούμε με διαφορετικό όνομα;»


O θησαυρός της Δαμασκού – Το Όνειρο της Ερήμου
Συγγραφέας: Δανάη Ιμπραχήμ



«Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άντρας από την Κωνσταντινούπολη ήρθε στη Δαµασκό αναζητώντας χρυσάφι. Διέσχισε ερήµους, οάσεις, ατελείωτους ξηρούς λόφους, µέχρι που έφτασε σε µία πηγή. Γονάτισε µπροστά στο νερό, ζήτησε καθοδήγηση, και µπροστά του εµφανίστηκε µια νεράιδα, αγγελικά πλασµένη. Ταξίδεψαν µαζί, διέσχισαν όλη τη Συρία, µε µόνο όπλο τη συνεργασία τους. Μέχρι που κάποια στιγµή, συνέβη το ανεπανόρθωτο. Ερωτεύτηκαν».

Η περιπέτεια στη Δαµασκό δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Ο Αστέριος καλείται να πάρει µια σηµαντική απόφαση όσον αφορά τον πολυπόθητο θησαυρό του αυτοκράτορα. Η δαιµονική φύση αυτού του πλάσµατος, όµως, δεν είναι το µόνο του πρόβληµα. Ο Ρωµαίος στρατιώτης πρέπει να σωθεί από την κατάρα της Λίλιθ και τη µήνη του χαλίφη.

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη συνέντευξή! Μην σταματήσεις να γραφεις ποτέ! Λατρεύουμε τα βιβλία σου και εσενα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard