ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ για το βιβλίο της «ΝΥΦΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΡΦΥΡΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΒΟΪΚΟΥ ΣΟΦΙΑ, του βιβλίου «ΝΥΦΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΡΦΥΡΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.



1) Κα ΒΟΪΚΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το νέο σας βιβλίο σας. Νομίζω ότι με αυτό το βιβλίο μετράμε την πρώτα δέκα σας βιβλία. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας; Πότε και πώς ξεκινήσατε την συγγραφή;


Σας ευχαριστώ κι εγώ από την πλευρά μου για την πρόσκληση. Θα σας διορθώσω και θα σας πω πως το «Νυφικό από πορφύρα» είναι το ένατο μου βιβλίο. Συγγραφέας δεν είχα ονειρευτεί να γίνω γιατί μου φαινόταν κάτι μακρινό και άπιαστο. Ωστόσο η γραφή πάντα ήταν το καταφύγιο μου με αποτέλεσμα το πρώτο μου βιβλίο να έρθει σαν φυσικό επακόλουθο. Ήταν το «Κόκκινο σημάδι» και γράφτηκε σε μια περίοδο που ήμουν πολύ πιεσμένη. Ήταν ο τρόπος μου για να δραπετεύσω από τα άγχη της καθημερινότητας.


 2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΝΥΦΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΡΦΥΡΑ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος;


Το «Νυφικό από πορφύρα» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Μελένικο, στην εσχατιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις αρχές του 20 ου αιώνα. Ένα μέρος απομονωμένο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, τόπος εξορίας Βυζαντινών αυτοκρατόρων και ευγενών που κράτησαν αιώνες την ελληνική και βυζαντινή κληρονομιά τους. Ένας τόπος που γίνεται τον διεκδικούν άγρια Έλληνες, Τούρκοι και Βούλγαροι. Η Θεοφανώ, η βασική ηρωίδα, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια δύσκολη εποχή όπου κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

Τρεις άντρες ερίζουν για την καρδιά της, ο Νεόφυτος Βούδημος, ένας πλούσιος έμπορος από τη Βιέννη, ο Πέτκο, ένας βούλγαρος κομιτατζής κι ο Λάζαρος, ένας δόκιμος μοναχός. Για ποιον θα ενδυθεί η ίδια το νυφικό από πορφύρα;


3) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Η ίδια η ιστορία του Μελένικου. Πρόκειται για μία όχι και τόσο γνωστή ιστορία ενός τόπου ανυπότακτου και μιας αδέσμευτης γενιάς που δεν έχει τίποτα κοινό με τις υπόλοιπες χαμένες πατρίδες.


4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;


Αποφεύγω να γράφω για να αποκομίσει συγκεκριμένα μηνύματα ο αναγνώστης μου. Ο ίδιος ανάλογα με τις καταβολές του, θα αποκομίσει ό,τι ο ίδιος θέλει. Θα ήθελα ωστόσο να περάσει ευχάριστα διαβάζοντας το, να απολαύσει τη διαδικασία της ανάγνωσης.

 

5) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος πουαπορρίφθηκε ?


Αυτός ήταν ο αρχικός τίτλος. Θεωρώ πως χαρακτηρίζει απόλυτα το βιβλίο. Η Θεοφανώ, φοράει ένα νυφικό από πορφύρα, το χρώμα που συμβολίζει τη βυζαντινή της καταγωγή, το χρώμα του αίματος, του πάθους και της αμαρτίας που κυριαρχεί σε όλο το βιβλίο.


6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Φυσικά και αβίαστα. Όταν έγραψα «Το κόκκινο σημάδι» έστειλα το χειρόγραφο στις εκδόσεις Ψυχογιός γιατί ήταν οι εκδόσεις με τις οποίες ήθελα να συνεργαστώ. Μου απάντησαν θετικά μετά από μερικούς μήνες. Από εκείνη την ημέρα του 2008, είναι το εκδοτικό μου σπίτι.


7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Στο συγκεκριμένο θέμα είμαι προληπτική και ποτέ δεν αποκαλύπτω επόμενα συγγραφικά σχέδια. Ξέρετε πόσες φορές έχω ξεκινήσει ένα βιβλίο και δεν έχει προχωρήσει για πολλούς και διάφορους λόγους; Προτιμώ να μιλάω για τα βιβλία που έχουν ήδη εκδοθεί ή που βαδίζουν σίγουρα προς έκδοση. Οπότε δεν έχω να σας δώσω κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση πέρα από το γεγονός πως πάντα καταπιάνομαι με κάτι συγγραφικά αλλά ποτέ δεν είμαι σίγουρη εάν και πότε θα ολοκληρωθεί, πριν γραφεί η λέξη τέλος.


8) Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Την ίδια τη ζωή. Η ζωή γράφει τα πιο απίθανα σενάρια, τις πιο ωραίες ιστορίες. Όσο μεγάλη κι αν είναι η φαντασία ενός συγγραφέα, η ίδια η ζωή πάντα θα τον αφήνει πίσω. Δεν νομίζω πως οι συγγραφείς χρειάζεται πολύ να ψάξουμε για έμπνευση. Η έμπνευση βρίσκεται καθημερινά σε όσα συνέβησαν ή συμβαίνουν γύρω μας.


9) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Αδιαμφισβήτητα η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης. Στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αστείο να γράφεις μόνο για το οικονομικό όφελος. Η αγορά είναι πολύ μικρή κι ελάχιστοι οι συγγραφείς που βιοπορίζονται μόνο από τα βιβλία της. Από την άλλη, εάν κυνηγά κάποιος τη φήμη, θα την βρει πιο εύκολα σε άλλα μονοπάτια.


 10) Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Σας ευχαριστώ κι εγώ από την πλευρά μου. Εμένα μπορείτε να με βρείτε στα social media ή να με πετύχετε καθώς θα περπατάω στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το βιβλίο μου, πού αλλού, στα βιβλιοπωλεία.




ΝΥΦΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΡΦΥΡΑ
ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Μελένικο, αρχές του εικοστού αιώνα. Ένας τόπος εξορίας, ξεχασμένος από θεούς και ανθρώπους, σε μια εποχή όπου Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι μάχονται άγρια μεταξύ τους. Ένας κομιτατζής, ένας καλόγερος κι ένας έμπορος από τη Βιέννη διεκδικούν την καρδιά της ίδιας γυναίκας. Είναι η Θεοφανώ, με τη βυζαντινή καταγωγή, σκληροτράχηλη και σαγηνευτική όπως ο τόπος που τη γέννησε. Άνθρωποι δυνατοί που μεγαλούργησαν και προσπαθούν να αντισταθούν στη μοίρα που άλλοι έχουν χαράξει για εκείνους. Μια μοίρα σημαδεμένη
από το κόκκινο του κρασιού, του αίματος και της αμαρτίας. Κόκκινο της πορφύρας.
Ένα βιβλίο για έναν τόπο ανυπότακτο και μια αδάμαστη γενιά σε σκοτεινούς καιρούς. Με φόντο ιστορικά γεγονότα που έρχονται να μας θυμίσουν πως οι άνθρωποι γίνονται ήρωες παρά τη θέλησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard