ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ για το βιβλίο του «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΓΙΩΡΓΟ Σ.ΠΟΛΙΤΗτου βιβλίου «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ»που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Κε ΠΟΛΙΤΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το καινούργιο σας βιβλίο, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ.

 


  
1)Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Πρόκειται ουσιαστικά για την ιστορία τριών γυναικών. Της γιαγιάς της κόρης και της εγγονής. Οι τρεις αυτές γυναίκες αποτελούν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα ο οποίος ξεδιπλώνεται με την εξέλιξη της υπόθεσης η οποία ξεκινάει στις αρχές του περασμένου αιώνα και ολοκληρώνεται προς το τέλος του. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται θεωρώ στην αμφισβήτηση κάποιων παγιωμένων αξιών. Τίθενται υπό αίρεση, θα έλεγα, όχι η κατάρριψη, αλλά ο επαναπροσδιορισμός ορισμένων βασικών εννοιών της ζωής μας· αυτή η αμφισβήτηση, ο τρόπος που προσφέρονται τα κείμενα στον αναγνώστη, η συγγραφική γλώσσα δηλαδή σε συνδυασμό με την πλοκή και τις ανατροπές που συμβαίνουν στην υπόθεση, είναι θεωρώ τα δυνατά σημεία του έργου.


2)Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;


Το μυθιστόρημα βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, αυτή της γιαγιάς Μόρφως η οποία συνέβη στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Ρουστάβι της Γεωργίας. Μια κωφή γυναίκα βιαζόταν κατ΄ εξακολούθηση… Την ιστορία αυτή την είχα ακούσει παιδί. Την μετέφερα σε άλλον τόπο και την πλαισίωσα με δύο φανταστικά πρόσωπα ώστε να πλέξω την υπόθεση.

Ο τρόπος που αποκτά θέση στο μυαλό μου μία υπόθεση, συντελείται από ένα σύνολο πραγμάτων. Αποτελείται από ερεθίσματα που προέρχονται από εικόνες, από ιστορίες που έχουν μεταλλαχθεί, από καταστάσεις πραγματικές. Είναι μια αλληλεπίδραση πολλών πραγμάτων που διαρκώς μεταβάλλει το ‘σχήμα’ της μέχρι του σημείου να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χαρακτήρες οι οποίοι θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υπόθεσης. Είναι λοιπόν αναμφίβολα όλα αυτά που αναφέρετε και άλλα πολλά…



3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?


Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αγαπήσουμε τον δεύτερο και πιο ειλικρινή εαυτό μας, εκείνον που νομίζουμε ότι θα απέρριπτε η κοινωνία. Κατόπιν να αντιληφθούμε σε ένα γενικότερο επίπεδο ότι τίποτα δεν είναι όπως αρχικά νομίζουμε. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στη ζωή μας –πέραν των φυσικών αληθειών-, μοναχά υποθέσεις. Ομοίως δεν υπάρχουν διαχρονικές ηθικές σταθερές καθόσον με την εξέλιξη του κόσμου μεταβάλλονται και αυτές. Ο Μπέρτραντ Ράσελ είπε το εξής σπουδαίο: Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου γιατί μπορεί να έκανα λάθος!


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Από συνήθεια επιλέγω τον τίτλο κάθε μυθιστορήματος αφού έχω τελειώσει τη συγγραφή του. Τότε επιλέγω δύο με τρεις τίτλους, όμως ποτέ δεν μπορεί κανείς –πλην κάποιων εξαιρέσεων- να είναι απόλυτα σίγουρος για το ποιος είναι ο καλύτερος, εμπιστεύομαι λοιπόν την κρίση των ανθρώπων στο αρμόδιο τμήμα εκδόσεων Ψυχογιού, που συνεργάζομαι και ακολουθώ τη συμβουλή τους. Εκείνοι με τη σειρά τους σέβονται τις επιθυμίες μου. Θα έλεγα λοιπόν ότι η επιλογή του τίτλου για όσα αφορούν τα δικά μου έργα είναι μια συλλογική εργασία. Πάρετε για παράδειγμα τον απόλυτα επιτυχημένο τίτλο του προηγούμενο έργου μου «Το προξενιό της Ιουλίας» ο οποίος ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επιτυχημένης συνεννόησης.



5) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρίσκομαι σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Οι εκδόσεις του Ψυχογιού αγκαλιάζουν με ειλικρίνεια τον συγγραφέα, πιστεύουν σε αυτόν και του δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζει. Υπάρχει μια πληθώρα τμημάτων από ένα σύνολο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την προώθηση, την επιμέλεια, τις δημόσιες σχέσεις κ.ά. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και υποστήριξη του κάθε τίτλου ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε βιβλίο διατίθεται από 2000 σημεία πώλησης!

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος συγγραφέας;


6)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?

Θα μπορούσαν να είναι όλα. Κάποιος συγγραφέας ξεκινάει την πορεία του έχοντας κάθε ένας το δικό του όραμα. Προσωπικά, προχωρώντας στον ιδιαίτερο αυτόν κόσμο όπου μπορούσα και διαμόρφωνα πραγματικότητες, κοιτώντας αποστασιοποιημένος την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανακαλύπτοντας τα δίκια του καθενός ήρωα, ο στόχος μου περιορίζεται σε έναν σημαντικό: Να αυξήσω την κριτική σκέψη των αναγνωστών μου. Να τους κάνω να αμφιβάλουν για όλα εκείνα  που τους έχουν πει ως αληθινά και τα έχουν ασπαστεί ως να μην υπάρχει αντίλογος. Δεν μιλώ για ευφάνταστες θεωρίες συνομωσιών, αλλά νόμους και κανόνες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα διαμορφώνοντας τρόπους ζωής για τη χάρη κάποιων αξιών, που μόνο αξίες δεν είναι… Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους πως το δίκαιο και οι ηθικές που κανονίζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες.



7)Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?


Ασφαλώς και διαβάζω. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει κανείς καταστάσεις και συμπεριφορές χωρίς διάβασμα είναι σαν να προσπαθεί να προοδεύσει στα μαθηματικά ανακαλύπτοντας έξ’ αρχής το Πυθαγόρειο θεώρημα και όλους τους υπόλοιπους κανόνες και αξιώματα… Διαβάζοντας κανείς ανακαλύπτει ότι όλα αυτά που θεωρεί δεδομένα, πως καθόλου δεν είναι· καθόσον πάντα σε κάθε θέση υπάρχει και μία αντίθεση. Αντίθεση, η οποία στο βάθος της μπορεί να μας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους από την αρχική μας τοποθέτηση.



8)Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα 
συγγραφικά σας σχέδια.


Ένα επόμενο μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μία ακόμα θεατρική παράσταση εφ’ όσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

 

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

 

Το βιβλίο χάρη στο μεγάλο δίκτυο προώθησης του εκδόσεων Ψυχογιού, υπάρχει παντού, εννοώ σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να συνομιλήσει μαζί μου στο facebook γράφοντας στην αναζήτηση του google, @politisgeo ή στέλνοντάς  μου ένα e-mail διεύθυνση geopolitis10@gmail.com.






ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΟΛΙΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 

Άρρωστος στο νοσοκομείο, ο Μιχάλης Δανιήλ αποκάλυψε στην Έλενα, τη νεαρή νοσοκόμα που καθόταν πλάι του, μία τοποθεσία κι ένα θλιβερό μυστικό. «Απλώς δε θα πας μέρα με βροχή…» της είπε.
Μετά πήρε μια βαθιά ανάσα και άρχισε να βγάζει από μέσα του λόγια που τα είχε θαμμένα χρόνια, θαρρείς… Μιλούσε ασταμάτητα, κι όλη την ώρα φανταζόταν τον εαυτό του σκληρό, να κοιτάει τη ζωή μετανιωμένος. Και ήταν κρίμα, καθώς την αλήθεια εκείνης της σημαντικότερης, της τελευταίας μέρας δε θα τη μάθαινε ποτέ. Αν είχε σταθεί τότε να ακούσει τα λόγια της Όλγας, όλη η ζωή του θα είχε αλλιώτικη πορεία.
Ύστερα από μέρες, η Έλενα, τρελή από αγωνία, τον έψαξε στον ίδιο θάλαμο, στο ίδιο κρεβάτι να του πει τα νέα. Ήταν, όμως, αργά… Ο Μιχάλης Δανιήλ είχε ξοφλήσει τους λογαριασμούς του με τη ζωή.

Μια προδοσία στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μεγάλη αδικία, ένας κατ’ εξακολούθηση βιασμός μιας κωφής γυναίκας και, έπειτα από χρόνια, κάποιοι θάνατοι που συνδέονται με αναπάντητα ερωτήματα θα χτίσουν μια ιστορία συνηθισμένη και περίπλοκη, από αυτές που υφαίνει η μοίρα, αδιαφορώντας για τα όνειρα και τις επιθυμίες των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard