Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

ΠΟΥΤΙΓΚΑ vs ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ 

6 αυγά

1 και μισό φλυτζάνα αλεύρι

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 μπέκιν

μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 φλυτζάνα καρύδια

1 κουταλιά βουτύρου για την φόρμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών μέχρι να ασπρίσουν.


Σ ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.


Έχουμε ήδη κόψει στο μπλέντερ τα καρύδια (χοντροκομμένα) και έχουμε ρίξει μέσα το γαρύφαλλο και την κανέλλα, προσθέτουμε στο τέλος και το αλεύρι και το μπέκιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.


Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα καρύδια, αλεύρι κλπ. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.  Το μείγμα για την καρυδόπιτα είναι έτοιμο.


Βουτυρώνουμε μια φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 180C για 30-35  λεπτά περίπου. 


Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι για το οποίο θα χρειαστούμε


2 φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό

1 στικ κανέλλα

1 βανίλια

φλούδα από λεμόνι

Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε 5-6 λεπτά.

Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα καρυδόπιτα.


Η καρυδόπιτα είναι έτοιμη και μπορείτε να την σερβίρετε μόνη της ή με μια γενναία κουταλιά παγωτό από πάνω ή δίπλα της, προτιμάω με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι αλλά αν εσάς σας αρέσουν και άλλες γεύσεις, βάλτε ότι αγαπάει η καρδιά σας!


Η καρυδόπιτα αποτελεί εξαιρετικά βάση για την πουτίγκα, ένα γλυκό που φτιάχνουμε στο σπίτι μας τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά και το λάτρεψαν όσοι το δοκίμασαν.


Θα σας δώσω  2 παραλλαγές κρέμας για την πουτίγκα των ΓΙΟΡΤΩΝ, η μια είναι εύκολη και την έχω κληρονομήσει από το τετράδιο της μαμάς μου, όπως την έφτιαχνε με αγάπη, κάθε χρόνο για τις γιορτές και τα τραπέζια της οικογένειας και των φίλων και μια ακόμη, λίγο πολύπλοκη και μου την έδωσε, πριν χρόνια μια φίλη από τον Τύρναβο (όταν έφαγα το γλυκό της και ενθουσιάστηκα), όσοι από εσάς δεν γνωρίζετε ο Τύρναβος εκτός από το καλό τσίπουρο, το μπουρανί (καρναβαλική εκδήλωση) φημίζεται και για τις υπέροχες πουτίγκες του.


Φτιάξτε την καρυδόπιτα αφήστε την να απορροφήσει το σιρόπι της και η κρέμα για την πουτίγκα έρχεται....


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ (Πουτίγκα Τυρνάβου)


1 λίτρο γάλα

200 γραμ. ζάχαρη

90 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

10 γραμ. κορν Φλάουερ

2 φακελάκια βανίλιας με άρωμα λεμονιού

4 κρόκοι αυγών

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

λίγο αλάτι

200ml κρέμα γάλακτος παγωμένη (35% λιπαρά)

λίγα τριμμένα, χοντροκομμένα καρύδια για πασπάλισμα


Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, το κορν Φλάουερ και το αλάτι.


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα πιο πάνω υλικά ανακατεύοντας για να ην σβολιάσει.


Στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους, τις βανίλιες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.


Η κρέμα θέλουμε να δέσει καλά, θέλει περίπου ένα 15λεπτο και μόλις αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από την φωτιά.


Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Την μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια την σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε για 4 ώρες στο ψυγείο. 


Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά για να αφρατέψει. 


Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. 


Ρίχνουμε την σαντιγί στην κρέμα και κτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά ακόμη.


Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.


Την αφήνουμε στο ψυγείο 5-6 ώρες για να σφίξει.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ (από το τετράδιο της μαμάς)


1 morfat

1 κουταλιά βούτυρο

3 βανίλιες

λίγη ζάχαρη άχνη

1 κρέμα στιγμής βανίλια (την φτιάχνεται όπως γράφει η συσκευασία)

Χτυπάτε το μόρφατ , τις βανίλιες την άχνη και το βούτυρο


Ενοποιείται τα δυο μίγματα χτυπώντας με το μίξερ για λίγα λεπτά και περιχύνεται την καρυδόπιτα. 


TIPS

*Προσωπικά μ αρέσει να κάνω την καρυδόπιτα στην φόρμα του κέικ, αυτή με την τρύπα στην μέση και να την γεμίζω την με κρέμα.


*Αναποδογυρίσω την σιροπιασμένη καρυδόπιτα που θα γίνει πουτίγκα, όμως φροντίζω να έχω μια βαθιά πιατέλα για να μην φύγει η κρέμα που θα την περιχύσω αλλά να μείνει στην βάση της.


*Πολλές φορές γιατί δεν σας κρύβω ότι καρυδόπιτα κάνω πολλές φορές τον χρόνο, δεν απλώνω την κρέμα επάνω στην καρυδόπιτα αλλά την κρατάω σε ξεχωριστό μπολ στο ψυγείο και πριν σερβίρω την καρυδόπιτα ρωτάω αν θέλουν κρέμα, ίσως κάποιοι δεν την τρώνε, ας έχουμε λοιπόν επιλογή αφού μπορούμε.


*Μεταξύ μας τώρα, προτιμάω την πουτίγκα με κρέμα Τυρνάβου και ας έχει περισσότερη δουλειά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard