1) Κε ΜΠΟΥΣΙΟ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ» . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;
Η ιστορία γεννήθηκε την μεγάλη βδομάδα του 2015 από ένα περιστατικό μπούλινγκ και από μία δική μου λάθος εκτίμηση. Θεωρούσα ότι ο γιος μου ο Ορφέας δεν θα θέλει να πάει στο χωριό οπότε για να τον δελεάσω του είπα ότι θα πάμε σε μια φάρμα με στρουθοκάμηλους στην Μεσσηνία. Φτιάξαμε την βασική ιστορία και τους χαρακτήρες μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Και μόλις γυρίσαμε την γράψαμε… Μια σημαντική λεπτομέρεια. Φάρμα στην Μεσσηνία δεν υπήρχε όπως νόμιζα. Είχε κλείσει από χρόνια. Μπορεί λοιπόν να μην είδαμε αληθινή στρουθοκάμηλο αλλά επί 15 ημέρες είχε γεμίσει η φαντασία μας με στρουθοκάμηλους.
2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?
Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?
Ωραία και εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Να γίνω ανεξάρτητος παρατηρητής του εαυτού μου. Ας το προσπαθήσω. Το πιο δυνατό του σημείο είναι οι διάλογοι και οι περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Το πιο αδύνατο η έκτασή του επειδή ακριβώς έδινα βάρος στους διαλόγους και στις περιγραφές και μετά δεν ήθελα να τα κόψω. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι μικρότερο σε έκταση.
Για μένα όλη η ιστορία είναι ιδιαίτερη. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας , ίσως είναι η αληθινή αγωνία της πρωταγωνίστριας , της Μπεέττυ, να φθάσει στο στόχο της. Το ταξίδι αυτό προς τον στόχο της είναι κι ένα ταξίδι προς την ελευθερία. Ένα ταξίδι απελευθέρωσης από τα δεσμά της.
3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.
Ότι υπάρχει και κάτι άλλο από αυτό που είμαστε συνήθως. Υπάρχει μια διαφορετική οπτική γωνία που πρέπει να την εξετάσουμε. Είτε πρόκειται για καταστάσεις είτε για ανθρώπους. Να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες στους άλλους ανθρώπους και να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες και σε εμάς.
Να έχουμε στόχους και να μετακινούμαστε από τις παγιωμένες θέσεις μας. Όχι για να τις αλλάξουμε κατ’ ανάγκη. Αλλά να δούμε αν είναι στέρεες οι απόψεις αυτές αν τις κοιτάξουμε από μια άλλη οπτική γωνία.
4)Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει ή να κρατήσει, κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?
"Νίκα τον φόβο. Κέρδισε τη ζωή σου". Αυτή είναι η φράση που μου αρέσει. Γιατί έχει ειδικό βιωματικό βάρος σε μένα.
Πάντως τώρα που το βιβλίο είναι εκεί έξω στα βιβλιοπωλεία σημασία για μένα έχει να βρει ο αναγνώστης στην ιστορία το δικό του σημείο, την φράση ή την εικόνα που θα του μείνει και θα έχει νόημα γι αυτόν.
Και με ενδιαφέρει να δω τι και πώς θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μικρών και μεγάλων που διάβασαν την ιστορία.
5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
Το πρόσωπο ή ο στόχος; Στην αρχή η πρώτη σκέψη ήταν να μπει το όνομα της “Μπεέτυ”. Το πρόσωπο δηλαδή. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Αλλά πολύ γρήγορα καταλήξαμε ότι ο τίτλος ήταν “Το Βασίλειο της Ακακίας”. Δηλαδή ο στόχος. Και δεν άλλαξε από τότε.
6) Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο χρωματιστό εξώφυλλο σε αντίθεση με την υπόλοιπη εικονογράφηση του που είναι ασπρόμαυρη, υπάρχει κάποιος συμβολισμούς για αυτό? Τι ρόλο παίζει η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία και πως επιδρούν οι εικόνες στα παιδιά?
Δεν ξέρω τον συμβολισμό πίσω από την επιλογή να είναι ασπρόμαυρες οι εικόνες μέσα στο βιβλίο και έγχρωμο το εξώφυλλο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος συμβολισμός. Είτε υπάρχει πάντως είτε όχι, η εικονογράφηση της Λυδίας Χατζημάρκου μου άρεσε από την πρώτη στιγμή.
Είδα για πρώτη φορά μέσα από την δουλειά της, τι κρατούσε από τις εικόνες που είχα περιγράψει μέσα στην ιστορία και μου άρεσε.
Τώρα σε αυτό που ρωτάτε σχετικά με τον ρόλο που παίζει η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία. Κάθε παιδί θεωρώ ότι είναι διαφορετικό και είναι δύσκολο για μένα να το προσεγγίσω συνολικά . Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι τι ρόλο θα ήθελα να παίζει η εικονογράφηση. Να δίνει μεν μια εικόνα, που όμως να αφήνει περιθώριο στο παιδί να δημιουργήσει και τις δικές του. Να παρακινεί τα παιδιά να δημιουργήσουν , να φανταστούν και να θέλουν να πάνε παρακάτω.
7) Σε παιδιά, τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;
Το “Βασίλειο της Ακακίας” ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά 9 χρονών και μεγαλύτερα.
Κάπου εδώ φυσικά μπαίνει και ο παράγοντας γονιός. Οι γονείς ξέρουν καλά τα παιδιά τους και ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους τους άλλους αν ένα βιβλίο είναι για το παιδί τους. Γιατί κάθε βιβλίο δεν είναι μόνο οι σελίδες του. Είναι και τα ερωτήματα που δημιουργούνται .Γιατί η ιστορία που έχει κάθε βιβλίο είναι και μια αφορμή για να γίνουν συζητήσεις, για ερωτήματα που μπορεί να θέσει το παιδί και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσουν στην συνέχεια οι γονείς στα παιδιά τους.
8)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το "πακέτο" που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?
Είναι πολύ ωραίο να συστήνονται, να εμφανίζονται, να παρουσιάζονται καινούργιοι εκπρόσωποι σε κάθε χώρο. Ολοι μπορούν να προσφέρουν κάτι. Να δοκιμαστούν οι ίδιοι και να προσφέρουν μια καινούργια ματιά. Είναι κέρδος για όλους. Το μοιράζομαι, εν τέλει, έχει πάντα ένα κέρδος.
Τώρα όσον αφορά το “πακέτο” που λέτε, δεν ξέρω. Αν το βρω πάντως θα το μοιραστώ μαζί σας.
9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;
Μέσα από την εμπειρία από το “Βασίλειο της Ακακίας” μπορώ να πω που ανέτρεχα εγώ για να βρω απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα που ξεπηδούσαν σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη, σε κάθε μορφασμό της Μπεέτυ, του Πύθωνα και όλων χαρακτήρων της ιστορίας.
Σε κάθε χρώμα που έπρεπε να βάλω. Πίσω από κάθε σκληρή κουβέντα και απολυτότητα της Λάμιας. Πίσω από την ελαφρότητα, τη θλίψη, την οργή και πίσω από κάθε υπέρβαση, υπήρχε μια βαθιά βουτιά εντός.
Στο βίωμα. Σε αυτό που έχω βιώσει. Σε αυτό που έχω παρατηρήσει εντός και σε αυτά που έχω αναγνωρίσει ως δικά μου εκεί έξω στην κοινωνία.
10) Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Βιβλίο πέραν όλων των άλλων είναι η αίσθηση από το χαρτί. Η μυρωδιά από το μελάνι. Βιβλίο είναι η αγωνία στο γύρισμα της σελίδας. Βιβλίο είναι και κάτι επιπλέον.
Κάθε τι που δεν περιέγραψε ο συγγραφέας το περιγράφει με τον νου του ο αναγνώστης. Κάθε αντίδραση στο πρόσωπο των ηρώων που δεν στάθηκε ο συγγραφέας , τη συμπληρώνει ο αναγνώστης. Τους ήχους που δεν άκουσε ο συγγραφέας τους ακούει μέσα από τις γραμμές ο αναγνώστης.
11) Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή? Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζεται;
Είμαι πατέρας, σύζυγος, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Γεωπονικής, νευρικός στην οδήγηση, πρώην καπνιστής, κολλημένος με το κινητό, λάτρης των θερμίδων και πολλά άλλα.
Δεν το είχα σχέδιο να γίνω συγγραφέας. Επειδή δεν θυμόμουν παραμύθια να πω στον γιο μου, έτσι σαν παιχνίδι φτιάχναμε τις δικές μας ιστορίες και ήρωες. Τις συνδιαμορφώναμε και περνούσαμε ωραία. Μια από αυτές τις ιστορίες ήταν και η Μπεέτυ! Μας άρεσε τόσο πολύ ο βασικός χαρακτήρας της Μπεέτυ και συνολικά το Βασίλειο της Ακακίας και έτσι είπαμε να το μοιραστούμε με τους άλλους. Κι έτσι έγινε βιβλίο! Το Βασίλειο της Ακακίας είναι μια τριλογία. Οπότε έπεται η συνέχεια της ιστορίας.
Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας
Όποιος θέλει μπορεί να βγει στα social media, στο email μου και το βιβλίο υπάρχει στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Το Βασίλειο της Ακακίας
Συγγραφέας-Ανδρέας Μπούσιος
iWrite - η δική σου ιδέα σε βιβλίο
Η αυτοπεποίθηση και η καλοσύνη ενισχύουν τις δεξιότητες των παιδιών
Η στρουθοκάμηλος Μπεέττυ καθ’ οδόν προς τον μεγάλο στόχο της, το βασίλειο της Ακακίας, συναντά την αγάπη αλλά και την προδοσία. Τη φιλία αλλά και τον χλευασμό. Την αδυναμία αλλά και την περηφάνια. Τον φόβο αλλά και την εκπλήρωση του σκοπού της ζωής της.
Ο πύθωνας, η γαζέλα, η αλεπού, η λευκή κουκουβάγια και τα άλλα ζώα της ζούγκλας μπαίνουν στη ζωή της κάνοντάς την πιο περίπλοκη – με γεγονότα άλλοτε δυσάρεστα κι άλλοτε ευχάριστα, μα πάντοτε συναρπαστικά.
H Μπεέττυ πέφτει θύμα bullying εξαιτίας του ότι είναι διαφορετική. Τα άλλα ζώα του δάσους την πληγώνουν και της στήνουν παγίδες, όμως μέσα από αυτό τον δύσκολο δρόμο εκείνη συνειδητοποιεί τις δυνατότητές της, γνωρίζει τον εαυτό της.
Με μοναδικό όπλο την αγνότητά της, που μένει ακλόνητη μέχρι το τέλος, θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό της, όμως προηγουμένως θα πρέπει να νικήσει το φοβερό και τρομερό πεινασμένο λιοντάρι – και μαζί τον μεγαλύτερο φόβο της.
Νικήτρια, θα περάσει την πύλη του Βασιλείου της Ακακίας, αφήνοντας πίσω τις πληγές της, έτοιμη πια να γευτεί τη γλύκα και την ομορφιά της αιώνιας φιλίας, γιατί «η αγάπη όλα τα νικάει!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!