ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑΥΡΟ για το βιβλίο του «ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧ. ΣΙΔΕΡΗ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΣΤΑΥΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟ του βιβλίου «ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» που εκδόθηκε από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧ. ΣΙΔΕΡΗ.



Κε  ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΕ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Θαυμάζω όσους και όσες, σε πείσμα των καιρών, ασχολούνται με την ανάδειξη του βιβλίου.


1)Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας "ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο.


Έχω γράψει τρεις ιστορίες με θέμα την αγάπη. Η πρώτη αποτελεί το συγκεκριμένο βιβλίο ενώ στη δεύτερη έχει ολοκληρωθεί η εικονογράφηση και βρίσκομαι στη φάση της αξιολόγησης. Η αγάπη αποτελεί το βασικό συστατικό για οτιδήποτε θέλουμε να αξίζει και να διαρκέσει. Θέλησα, λοιπόν, μέσα από αυτές τις τρεις ιστορίες να μιλήσω για τη δύναμή της αλλά και για το τίμημα που πρέπει να καταβάλεις.


2)Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης, είτε είναι μικρό παιδί είτε μεγάλος?


Σαφώς η εικονογράφηση είναι εξαιρετική και έχει δέσει με το απλό και λιτό κείμενο και για αυτό ευχαριστώ θερμά τη Χρύσα. Προσπάθησα να λειτουργήσω αφαιρετικά. Να δείξω ένα δρόμο αλλά να αφήσω τον καθένα να τον βαδίσει μόνος του. Το μήνυμα, νομίζω, είναι ξεκάθαρο. Αξίζει να περιμένεις για εκείνα που θεωρείς σημαντικά. Η υπομονή και η επιμονή δεν σε ανταμείβουν μόνο, σε προστατεύουν και από λάθος επιλογές στην πορεία της ζωής σου.


3)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κ. ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΝΕΛΛΟΥ που  έδωσε υπέροχες  εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα και τι ρόλο παίζει η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία.


Η εικονογράφηση είναι πράγματη ιδιαίτερη, την χαρακτηρίζει η πρωτοτυπία. Είναι απλή και ταυτόχρονα ξεχωριστή. Η συνεργασία μας βασίστηκε στην εμπιστοσύνη. Αφήσαμε το έργο μας, ο ένας στα χέρια του άλλου. Επειδή διαβάζω πολλά παραμύθια και παιδικά βιβλία με τον μικρό μου, συμβαίνει συχνά να επιλέγουμε ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο γιατί σε εμένα αρέσει το κείμενο ενώ σε εκείνον οι εικόνες. Άλλες φορές αφήνουμε στην άκρη τα λόγια και με το δάκτυλο διατρέχουμε τις εικόνες μιλώντας για όσα παρατηρούμε. 

Η εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο είναι ότι και η μουσική σε ένα τραγούδι. Μπορεί οι στίχοι να σε ταξιδεύουν αλλά οι νότες αποτελούν το μέσο.


4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;  


Θίγετε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Παρόλο που η αναγραφή της ηλικίας βοηθάει στην κατηγοριοποίηση ενός βιβλίου, δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το “Κομμάτι που Λείπει Συναντά το Μεγάλο Ο” ή “το δέντρο που έδινε” του Silverstein, σε τι ηλικία απευθύνονται άραγε; Πρόκειται για βιβλία με απλή εικονογράφηση και λιτό λόγο και όμως, κρύβουν νοήματα που μπορεί και οι ενήλικες να μην κατανοούν πλήρως.

Θεωρώ απαραίτητο τα παιδικά βιβλία να διαβάζονται από τους μεγάλους. Αν κάποιος αναζητεί την ομορφιά του απέριττου και του αγνού, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά του κόσμου των παιδικών βιβλίων.


5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 


Με συγκίνησε ο κόσμος των παραμυθιών, ένιωσα πως μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, πως δεν χρειάζεται να κρύψω κάτι και πως δεν θα με κρίνει κανείς. Η συγγραφή είναι έκφραση, είναι επικοινωνία, είναι το άνοιγμα μιας συζήτησης. Από την άλλη τα παιδιά, είναι φως και τα βιβλία ένας τρόπος να διατηρηθεί καθαρό.


6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 


Θα σας απαντήσω εμπειρικά. Δεν απαιτείται να αλλάξει η συμπεριφορά σου επειδή απέναντί σου βρίσκεται ένα πολύ μικρό παιδί. Πρέπει να μιλάς χρησιμοποιώντας όλο το λεξιλόγιό που διαθέτεις και πρέπει να διαβάζεις παιδικά βιβλία που διαθέτεις στην βιβλιοθήκη σου από τη στιγμή που θα μπορεί να κάθεται στην αγκαλιά σου. Το παιδί έχει προσλαμβάνουσες από όλη τη διαδικασία. Από την ηρεμία σου όταν διαβάζεις, από την αλλαγή της φωνής σου, από τους ρόλους που υποδύεσαι, από το γεγονός ότι σε έχει κοντά, ότι αγγίζετε ο ένας τον άλλο. Σαφώς και υπάρχει μια αντίστροφη σχέση με το μέγεθος του κειμένου και την ηλικία. Σίγουρα, ειδικά το πρώτο χρόνο οι εικόνες πρέπει να κυριαρχούν.

Αλλά, θεωρώ πως δεν πρέπει να περιμένουμε να “μεγαλώσει”. Το παιδί μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει και θα έρθει η στιγμή που θα φανεί ότι όλα τα αντιλαμβανόταν απλώς δεν μπορούσε ακόμη να τα εκφράσει.


7) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;  


Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Όχι. Δεν υπήρχε αυτή η νοοτροπία στο σπίτι. Ωστόσο θυμάμαι ακόμα, κάποιες εικόνες από τα παραμύθια. Δεν υπήρχε όμως η ποικιλία και η διαθεσιμότητα που υπάρχει σήμερα.


8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Αγγίξτε το, ξεφυλλίστε το, μυρίστε το χαρτί και δείτε αν σας πει κάτι. Το σημαντικότερο, αφήστε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Θα κάνουμε και κακές επιλογές, είναι σίγουρο. Αποτελεί και αυτό μια διαδικασία μάθησης.


9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

Όπως σας ανέφερα, είναι έτοιμο το δεύτερο βιβλίο με θέμα το χρώμα της αγάπης. Ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα και να με φιλοξενήσετε ξανά για να μιλήσουμε και για εκείνο.


Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;  


Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε και για τις όμορφες ερωτήσεις σας που μου έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ενώ είναι άμεσα διαθέσιμο σε εκείνα που συνεργάζονται με τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη. Η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη, πλέον, με τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά πολύ ευχαρίστως να σας δώσω και την ηλεκτρονική διεύθυνση μου που είναι stavgram@yahoo.com

Επίσης, θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν προσφέρετε ένα βιβλίο σε κάποιον αναγνώστη στη διεύθυνση του οποίου θα το αποστείλω προσωπικά.



Οι νότες της αγάπης

Γραμματόπουλος Σταύρος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ


Σε έναν κόσμο όπου η αγάπη συνυπάρχει με τη μοναξιά, ο μικρός Ανέστης έχει τη δύναμη να περιμένει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard