ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΦΙΟΡΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ για το βιβλίο της «ΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΦΙΟΡΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, του βιβλίου «Η ΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ» , που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ.



Κα ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.


1) Πείτε μας κάποια πράγματα για την Φιόρη, μιλήστε μας για εσάς.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, δίπλα στη θάλασσα, και έχω την τύχη να έχω δυο αδέρφια, αγόρια. Σπούδασα αρχικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα μου, και συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο στο Πανεπιστήμιο Brunel όπου πήρα το μεταπτυχιακό μου, MBA. Ίδρυσα την πρώτη μου επιχείρηση στο Λονδίνο όσο έκανα το μεταπτυχιακό μου, και συνέχισα με το διδακτορικό μου τίτλο στη κοινωνική επιχειρηματικότητα. Όσο και αν λατρεύω το Λονδίνο δεν κατάφερα ποτέ να ζήσω για πολύ μακριά από τη θάλασσα και τον ήλιο. Επέστρεψα πίσω στο Ο.Π.Α., αλλά με τράβηξε πάλι το επιχειρείν, αυτή τη φορά ο σκοπός μου ήταν να κάνω το διδακτορικό μου επιχείρηση και είχα βρει ένα πολύ ιερό σκοπό να επιτελέσω. Ονειρεύτηκα ένα εργοστασίου μόδας που όχι μόνο δεν θα παράγει μοντέρνους δούλους, αλλά θα διασώζει επιβιώσαντα θύματα εμπορίας και ο τρόπος παραγωγής του όχι μόνο δεν θα μολύνει το περιβάλλον και θα καταστρέφει το κλίμα, αλλά θα βοηθάει την αναγέννηση του. Η υλοποίηση αυτού του ονείρου μου με έφερε σε πάρα πολλές παράλληλες δράσεις καθώς έπρεπε να βρω συντρόφους να δημιουργήσουμε όλο το οικοσύστημα της βιώσιμης μόδας.


2)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.


Από όταν ήμουν πολύ μικρούλα, μόλις άρχισα να μαθαίνω να γράφω, έγραφα ποιήματα αφιερωμένα στους γονείς μου και τη γιαγιά μου. Γύρω στα 8 μου ο Νονός μου και Θείος μου αγόρασε μια επαγγελματική γραφομηχανή και έτσι άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο. Ένιωθα μια αληθινή συγγραφέας, πατώντας τα πλήκτρα και μουτζουρώνοντας τα χέρια μου με καρμπόν. Συνέχισα γράφοντας μακροσκελή γράμματα προς τους φίλους μου, που ενίοτε προκαλούσαν πολύ δάκρυ. Ήταν γνωστός φόβος το «έχεις γράμμα από τη Φιόρη»!


3)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Ένα καλοκαίρι βρέθηκα απομονωμένη στο εξοχικό μου πάνω στη θάλασσα προσπαθώντας να εκφράσω όλα αυτά που έκαιγαν μέσα μου μέσα από αναρτήσεις στο Facebook. Εκείνη την ημέρα δέχτηκα από τον αδερφό μου και ένα πολύ αγαπημένο μου αγόρι, που δεν είναι πια ανάμεσα μας, δυο τηλεφωνήματα με την ίδια εντολή: «Γράψε αυτά που έχει μέσα σου σε ένα βιβλίο». Ξεκίνησα να γράφω ασταμάτητα και μέσα σε 12 ημέρες έκλεισα την τελευταία σελίδα. Τελικά μου πήρε άλλο ένα χρόνο μέχρι να το ολοκληρώσω στη μορφή που έχει σήμερα.

Η Άχρονη Παραλία είναι ένα μυθιστόρημα ενδυνάμωσης του αναγνώστη με στόχο την πολυπόθητη ευτυχία τη χαρά, τον αναγεννητικό υγιή έρωτα. Έχει διάφορα επίπεδα ανάγνωσης, από την ψυχαγωγία, μέχρι την πνευματική αφύπνιση.

Κάθε προσπάθεια να βρω χρηματοδοτήσεις για το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας έπεφταν σε τοίχο, κανένας φορέας δεν συνδεόταν με το σκοπό μου. Αποφάσισα λοιπόν να ζητήσω από το κόσμο να το στηρίξει, να γίνει εκείνος δωρητής μιας νέας εποχής στην επιχειρηματικότητα, που έχει κοινωνική και περιβαλλοντική στόχευση, χρησιμοποιώντας τα έσοδα του για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας και σε κίνδυνο εκμετάλλευσης στη βιώσιμη μόδα.


4)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Η Άχρονη Παραλία είναι ερωτική, μυστηριώδης, αποκαλυπτική. Μας κρατάει για λίγο σε αγωνία με την ιστορία διάσωσης δυο κοριτσιών σε αιχμαλωσία, αλλά κυρίως μας διηγείται τις προσπάθειες της ηρωϊδας μας να πατήσει στα πόδια της ανεξάρτητη, να βρει τον έρωτα, μια επιτυχημένη καριέρα. Μας δείχνει μέσα από τις ζωές των χαρακτήρων πως να γίνουμε εμείς οι κυβερνώντες του πλοίου της ζωής μας, πως να χαράξουμε πορεία προς αυτά που θέλουμε να ζήσουμε και να ξεφύγουμε από τα τέλματα που όλοι βιώνουμε. Μέσα από τους ήρωες βλέπουμε μια νέα θεώρηση της ζωής, μαθαίνουμε νέες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να διώξουμε τη λύπη και να αυξήσουμε τα επίπεδα χαράς και πραγματικής απόλαυσης. Να γίνουμε ενεργοί στη ζωή, στο τώρα, να γνωρίσουμε τον αληθινό δικό μας εαυτό και όχι αυτή την ομελέτα που έχει απορροφήσει τις αλήθειες των άλλων και τις έχει ονομάσει δική της ζωή.


5)Μιλήστε μας για τους ήρωες του βιβλίου σας και πείτε μας είναι μια αληθινή ιστορία ή προϊόν μυθοπλασίας, ίσως μια ιστορία που την ακούσατε ή σας την εκμυστηρεύτηκε κάποιος γνωστός σας.


Η Άχρονη Παραλία βασίζεται σε αληθινές ιστορίες που βίωσα εγώ στη πορεία μου μέχρι σήμερα. Είμαι ο άνθρωπος με τις χίλιες απορίες, αναζητώ την αλήθεια από όταν ήμουν πολύ μικρή. Με έλκει το μυστήριο των ανθρώπινων ψυχών, με μια περιέργεια να δω μέσα τους, να φτάσω στο μεδούλι τους, να τους αποκρυπτογραφήσω. Να καταλάβω το γιατί. Γιατί δεν αξιοποιούν τα ταλέντα τους, γιατί δεν είναι ελεύθεροι, γιατί δεν είναι χαρούμενοι, γιατί δεν είναι αγαπημένοι; Γιατί δεν απολαμβάνουν τα ωραία της ζωής; Γιατί πληγώνουν ο ένας τον άλλο; Γιατί δεν διεκδικούν τα όνειρα τους; Αυτά τα γιατί ανακαλύπτεις για τους ήρωες του βιβλίου.


6) Μέρος των εσόδων του βιβλίου σας, τα προσφέρεται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας. Μιλήστε μας για αυτό και για τις δράσεις των οργανισμών και πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί τους.


Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό δούλων που είχαμε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συντονίζω το φεστιβάλ Raise Your Voice σε συνδιοργάνωση 56 κρατικών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που κάνουν θαυμαστό έργο για τη καταπολέμηση της εμπορίας και την προστασία των πληθυσμών που βρίσκονται σε ευαλοτότητα. Θα βρείτε τις οργανώσεις στα κανάλια του φεστιβάλ www.raiseyourvoice.gr, επίσης στο youtube, Fb, instagram: Raise Your Voice Festival.

Το εθελοντικό κίνημα που συντονίζω στην Ελλάδα το Fashion Revolution μάχεται για τη καταπολέμηση του εργασιακού trafficking, κυρίως παιδιών και γυναικών. Στις σελίδες του θα βρείτε πολλά στοιχεία για αυτό το θέμα, αλλά και για τη κλιματική κρίση από τη μόδα. Το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας, το SOFFA, θα το βρείτε στο www.soffa.gr και στο FB και instagram: Social Fashion Factory, θα χαρώ πολύ να αγοράσετε την Άχρονη Παραλία για να μας βοηθήσετε να υλοποιήσουμε τους σκοπούς μας και να ακουστούμε μακριά.


7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Κάποια στιγμή είπα φτάνει, και έγραψα τη τελευταία δράση. Δυο μήνες μετά, πέρισυ τα Χριστούγεννα, ξεκίνησα να γράφω το δεύτερο μυθιστόρημα μου, ήθελα να δω τη συνέχεια στις ζωές των χαρακτήρων μου. Να γνωρίσω πτυχές που δεν είχα ακόμη ανακαλύψει, να δω τις παγίδες στις οποίες έπεσαν και πως κατάφεραν αυτή τη φορά να γλιτώσουν, αν τα κατάφεραν.


8)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Τη ψυχή του, τη σύνδεση μέσα από τη καρδιά του με τον εαυτό του και με τον έξω κόσμο. Για να βρει τα σημεία και μετά γεννιούνται από μόνες τους οι συνδέσεις. Νιώθεις όταν ζεις στη καθημερινότητα σου, παρατηρείς τι υπάρχει γύρω σου; Όταν οδηγείς σηκώνεις τα μάτια σου στον ουρανό; Όταν είσαι σπίτι βγαίνεις έξω να πατήσεις ξυπόλητος στο χώμα και να νιώσεις τον ήλιο στο δέρμα σου; Όταν συναντάς τους ανθρώπους τους κοιτάς στα μάτια να δεις τι νιώθουν; Η σύνδεση είναι η αστείρευτη πηγή ιδεών.


9)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

 

Η συγγραφή νομίζω δεν είναι επιλογή, σε καίει μέσα σου να εκφραστεί. Πετάγεσαι στον ύπνο σου, πρέπει να γράψεις. Αλλά αυτό νομίζω αφορά κάθε μορφή δημιουργίας. Όπως η επιχειρηματικότητα, έχεις δει την ευκαιρία, το κενό και θες να συνθέσεις για να το καλύψεις με ουσία. Τα χρήματα κατά τη δική μου γνώμη δεν πρέπει να είναι σε τίποτα ο πρωταρχικός σκοπός. Πρώτα συνδέεσαι με τη ψυχή σου και εκφράζεις την αλήθεια σου και τα σχήματα, όπως η φήμη, η ύλη, η επιτυχία θα έρθουν μετά και μόνο τότε θα είναι διαρκή.

Πιστεύω ότι η αφθονία πρέπει να είναι στόχος μας, τόσο η υλική όσο και η άυλη, αλλά όταν δημιουργείς δεν δημιουργείς για να έχεις αφθονία. Δημιουργείς για να εκφραστείς, για το ευρύτερο καλό όλων.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Η Άχρονη Παραλία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος σε όλα τα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να το παραγγείλετε και θα σας το φέρουν. Αλλα μπορείτε να το αγοράσετε ονλαιν εδώ

Εμένα θα με βρείτε στο instagram fiori_lpp_zita, στο linkedin, στο facebook και φυσικά στις δράσεις μας του Fashion Revolution Greece και του Raise Your Voice ονλαιν και δια ζώσης.





H άχρονη παραλία
ΦΙΟΡΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κάκτος Εκδόσεις


Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας.

Εκείνη γεννήθηκε σε μια από τις πλούσιες οικογένειες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες. Εκείνες στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής, όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη. Εκείνη είναι μια γυναίκα δυναμική, μια σύγχρονη αμαζόνα, που μέσα στην κοινωνία μας, αγκυλωμένη ακόμα στις παθογένειες του χθες, προσπαθεί να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: τον αληθινό έρωτα, την αναγνώριση, μια επιτυχημένη ανεξάρτητη καριέρα. Εκείνες είναι θύματα μιας τραγικής ιστορίας που εκτυλίσσεται παράλληλα στα ίδια ή σε άλλα γεωγραφικά μήκη. Νεαρές γυναίκες αδύναμες, που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας φορώντας τους τις αλυσίδες της σωματεμπορίας. Συναντιούνται οι δρόμοι τους στο φυσικό πέρασμα των τράφικερ από την Ανατολή στη Δύση, στα ελληνικά παράλια.

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα σε μια ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα ξεκινάει μια ιστορία απελευθέρωσης, τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, για όλες τους. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, γεμάτη εμπόδια και πισωγυρίσματα, εκείνη στρέφεται προς τα μέσα προκειμένου να βρει τον εαυτό της και τη δύναμη που είχε, αλλά δεν γνώριζε. Εκείνες δεν έχουν σε κανέναν να στραφούν, δεν τους ανήκει ούτε καν το ίδιο τους το σώμα. Μόνο εκείνη θα μπορούσε να τις βοηθήσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard