ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΠΟΥΝΑ για το βιβλίο της «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ...ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα Ανδρομάχη Μπούνα, του βιβλίου Μια φορά κι έναν καιρό... στο Κεράσοβο. Λαϊκά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δωδώνη.


Κα Μπούνα, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς προέκυψε η ιδέα να μας ξαναθυμίσετε με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε;

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τις διάφορες μορφές συμβολικού λόγου, μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, ως έναν τρόπο να δώσουν νόημα στον κόσμο τους. Το παραμύθι κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή τους, έχει γαλουχήσει, διασκεδάσει πολλές γενιές σε όλον τον κόσμο, έτσι κι εμένα. Η ιδέα της έκδοσης έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια με τους/τις συγχωριανούς/ές μου, έγινε όμως προτεραιότητα με αφορμή το μάθημα «Κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας» που διδάσκω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο πλαίσιο συζητήσεων με τους/ τις φοιτητές/τριες για την ανάγκη τους να αποκτήσουν ένα παιδαγωγικό εργαλείο.


Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κα. Ελενα Μητσακάκη που μας έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πώς φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.


Πραγματικά η Έλενα ζωντάνεψε όχι μόνο το Κεράσοβο αλλά δημιούργησε και επιπλέον εικόνες του για τα παιδιά που τώρα γνωρίζουν το Κεράσοβο, και την ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό. Η Έλενα είναι επαγγελματίας που με έκανε να νιώσω ασφάλεια και σιγουριά για το αποτέλεσμα.

 Λίγα λόγια για την Έλενα Μητσακάκη, έχει εργαστεί ως δασκάλα ζωγραφικής σε διάφορα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Υπήρξε υπεύθυνη του καλλιτεχνικού τμήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής.


Δεν θα κάνω την κλασική ερώτηση, σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας. Θα σας ρωτήσω όμως αν πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους και γιατί.


Σήμερα τα παραμύθια δεν αφορούν μονάχα τα παιδιά, αλλά αποτελούν και επιλογή των ενηλίκων. Τα παιδιά και οι ενήλικες βλέπουν μέσα στα παραμύθια ότι οι συγκρούσεις στη ζωή είναι αναπόφευκτες, είτε εντός είτε εκτός της οικογένειας, ότι ο πόνος, η θλίψη, το πένθος, η αγάπη, η ζήλια, το μίσος, ο φόβος είναι υπαρκτά συναισθήματα. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται η ελπίδα ότι μπορούν πάντα να βρουν διέξοδο από τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων.


Οι σπουδές μου, η ακαδημαϊκή μου πορεία και τα ενδιαφέροντά μου είναι άμεσα συνδεδεμένα με το θέμα της προφορικής ιστορίας, ανθρωπολογίας. Οι προπτυχιακές, μεταπτυχιακές μου σπουδές, το διδακτορικό δίπλωμα και το μεταδιδακτορικό μου αλλά και η διδασκαλία μου αφορούν το αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, του φύλου και της παιδικής ηλικίας. Τα βιβλία αποτελούν ανάγκη εξωτερίκευσης των καταγραφών που ως ερευνητής έχεις πραγματοποιήσει.


Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;


Η κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Η οικογένεια ως πρωτογενής φορέας κοινωνικοποίησης, οι γονείς, έχουν την ευθύνη να μεταδώσουν στο παιδί τη συνήθεια να διαβάζει και να το βοηθήσουν να αγαπήσει το διάβασμα χωρίς καταπίεση. Μια απλή επίσκεψη και έκθεση του παιδιού σε ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να είναι αρκετή για να ενισχυθεί η επαφή με το βιβλίο.

Αφήνοντας το παιδί να διαλέξει ένα βιβλίο σύμφωνα με τα δικά του ενδιαφέροντα, αυξάνουμε την πιθανότητα να το διαβάσει, αλλά και το βοηθούμε στην αυτονόμησή του.


Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιον λόγο;


Η δική μου σχέση με τα παραμύθια ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια, όταν παιδί ακόμη περίμενα με ανυπομονησία να ακούσω ένα παραμύθι από το στόμα της θείας μου Λευκοθέας. Εντός του βιβλίου εσωκλείω το παραμύθι που ακόμη ηχεί στα αφτιά μου και το οποίο ζητούσα από τη θεία μου να μου αφηγείται μέχρι να αποκοιμηθώ.


Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Το βιβλίο αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν έτσι, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη των βιβλίων, αναλόγως της ηλικίας και των αναγκών τους· με αυτόν τον τρόπο η γνώση τους δεν θα είναι μονόπλευρη και τα ενδιαφέροντά τους θα διευρυνθούν. Επίσης το βιβλίο θα πρέπει να προβληματίζει, να διεγείρει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα.


Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη ένα βιβλίο με παραμύθια; Τι ετοιμάζετε;


Για το χωριό μου συγκεκριμένα έχω εκδώσει μια τριλογία με προφορικές ιστορίες και ανθρωπολογική ανάλυση και τώρα εκδόθηκε η προσπάθεια μου με την καταγραφήτων παραμυθιών. Στην παρούσα φάση συνεργάζομαι με Καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναλύουμε τους γυναικείους χώρους του χωριού και συγκεκριμένα το πώς έχουν τροποποιηθεί μέσα στον χρόνο.


Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας ,πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;


Θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα και είναι τιμή μου που συνομιλώ μαζί σας. Το βιβλίο αυτό αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς Λαογραφίας για το χωριό μου Κεράσοβο Κονίτσης, βρίσκονται στις εκδόσεις Δωδώνη στην Αθήνα. Μπορεί να επικοινωνήσει οποιοσδήποτε μαζί μου μέσω email στο and.bouna@gmail.com.





Μια φορά κι έναν καιρό… στο Κεράσοβο
Σειρά: Λαογραφία - Λαϊκά παραμύθια
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΠΟΥΝΑ
Εκδόσεις Δωδώνη


Μια φορά κι έναν καιρό… στο Κεράσοβο
λαϊκά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους

Δείτε σχετικά:
https://www.dodonipublications.gr/product/14983/mia-fora-
ki-enan-kairo-8230-sto-kerasobo.html

Η βουβή
Κοράσιο στο σεφέρι
Σταχτομπαμπαλιάρα
Η μαγεμένη πολιτεία
Ο κόκορας και η κότα
Οι τρεις συννυφάδες
Το σποράκι
Η φασολιά

Η συλλογή περιλαμβάνει οκτώ λαϊκά παραμύθια από το Κεράσοβο Κονίτσης Ιωαννίνων. Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και τα κερασοβίτικα, που παραδίδονται από γενιά σε γενιά, αποτελούν καθρέφτισμα της συλλογικής συνείδησης. Παρατηρεί κανείς ότι πέρα από τα συνηθισμένα θέματα που αφορούν την αγάπη, το μίσος και τις δοκιμασίες, στα κερασοβίτικα παραμύθια υπάρχει μια δυναμική παρουσία των γυναικών που ενσαρκώνεται από τα δίπολα ευγένειας/αγριότητας, γενναιοδωρίας/μοχθηρίας, ομορφιάς/ασχήμιας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο.


Αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς αντανακλούν κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και στερεοτυπικές στάσεις της κοινωνίας που τα δημιούργησε και συγχρόνως
συμβουλεύουν, παρηγορούν, ανακουφίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, υπό το πρίσμα της ψυχολογίας, καλλιεργούν την ψυχική ωρίμανση του αναγνώστη, τον διευκολύνουν να
κατανοήσει την πολυπλοκότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος και να υιοθετήσει μια στάση που διαφυλάσσει την εσωτερική του ισορροπία. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ανδρομάχη Μπούνα σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού διπλώματος στο πεδίο της «Κοινωνιολογίας του Φύλου» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Υπήρξε ακαδημαϊκός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Πατρών και διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα μαθήματα Κοινωνιολογία της οικογένειας και Κοινωνιολογία του φύλου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο μάθημα Γενική Κοινωνιολογία. Σήμερα είναι διδάσκουσα στο ΤΕΕΠΗ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στα μαθήματα Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και Κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο: «Σχολική βία με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα στην Ελλάδα και την Αλβανία». Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει εκδόσει έξι βιβλία για θέματα φύλου όπως και έχει την επιστημονική επιμέλεια συλλογικών τόμων, πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων συνεδρίων και έχει συγγράψει ερευνητικές εργασίες και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με κριτές. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το συγγραφικό της έργο επικεντρώνονται σε θέματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, της Κοινωνιολογίας του Φύλου και της Κοινωνιολογίας της Απόκλισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard